Luonnollista apua nukahtamiseen

Melatoniini on ihmisen elimistössä luontaisesti esiintyvä hormoni, joka osallistuu uni-valverytmin säätelyyn ja valmistaa elimistöä nukahtamiseen. Suun kautta otettu melatoniini vaikuttaa samalla tavalla. Aikuisilla melatoniinin erittyminen on vähäistä päiväaikaan ja runsainta öisin. Erityksessä voi kuitenkin olla suuria eroja yksilöiden välillä, ja ikääntymisen myötä yöaikainen eritys vähenee. Vanhuksilla päivä- ja yöajan melatoniinipitoisuuksissa ei välttämättä ole enää huomattavaa eroa.

Melatoniinivalmisteet sopivat lyhytaikaiseksi avuksi helpottamaan nukahtamista ja lievittämään aikaerorasituksen yksilöllisiä vaikutuksia. Monet saavat melatoniinista apua nukahtamiseen, ja tilapäisesti käytettynä valmisteilla ei juurikaan ole haittavaikutuksia. Melatoniinin ei ole todettu aiheuttavan riippuvuutta. Käytöstä voi kuitenkin tulla tapa, jolloin nukahtaminen ilman purkista otettua melatoniinia saattaa tuntua vaikealta. Sen vuoksi melatoniinivalmisteita suositellaan vain lyhytaikaiseen käyttöön.

Melatoniinin vaikutukselle on olennaista sen täsmällinen ajoitus. Annos kannattaa ottaa aina samaan aikaan illalla, noin tuntia ennen haluttua nukahtamisaikaa. Ruoka heikentää melatoniinin imeytymistä, joten syömisen jälkeen on hyvä odottaa pari tuntia ennen melatoniinin ottamista.

Melatoniinivalmisteet eivät sovi lapsille, raskaana oleville tai imettäville. Melatoniinilla saattaa olla yhteisvaikutuksia tiettyjen lääkeaineiden kanssa, joten jos käytössä on lääkitys, melatoniinivalmisteiden käytöstä on keskusteltava lääkärin kanssa.

Melatoniinivalmisteissa on eroja – mikä sopii kenellekin?

Koska elämäntilanteita ja tarpeita on erilaisia, Unital-tuoteperhe sisältää neljä erilaista melatoniinivalmistetta. Ne eroavat toisistaan melatoniinin määrän ja vaikutusajan suhteen. Unital-valmisteet auttavat lyhentämään nukahtamisaikaa, ja niitä voi käyttää myös lievittämään aikaerorasituksen yksilöllisiä vaikutuksia. Itsellesi sopivan tuotteen valintaan voit kysyä apua apteekista tai luontaistuotekauppojen asiantuntijalta.

Unital 1 mg on mieto, nieltävä melatoniinitabletti. Mieto vahvuus sopii esimerkiksi niille, jotka ovat herkkiä melatoniinin vaikutuksille. Nieltävän tabletin sisältämä melatoniini imeytyy elimistöön ruoansulatuskanavasta, jolloin sen vaikutus on suhteellisen nopea, mutta lyhytaikainen. Melatoniinivalmisteita ensimmäistä kertaa kokeilevan kannattaa aloittaa miedosta valmisteesta.

Unital Strong 1,9 mg on vahva ja nopeavaikutteinen imeskelytabletti. Imeskelytabletin melatoniini imeytyy verenkiertoon suun limakalvolta, jolloin sen vaikutus ilmenee nieltävää tablettia nopeammin. Imeskeltävästä tabletista vapautuvan melatoniinin väsyttävä vaikutus on suhteellisen lyhytaikainen.

Unital Long Night 1,9 mg eroaa tavallisesta melatoniinitabletista, sillä tabletti on pitkävaikutteinen. Se liukenee hitaasti ruoansulatuskanavassa ja vapauttaa melatoniinia noin neljän tunnin ajan saaden aikaan voimakkaasti väsyttävän vaikutuksen, joka jatkuu pitkälle yöhön. Pitkävaikutteinen tabletti sopii esimerkiksi iäkkäille, joilla elimistön oma melatoniinin tuotanto on heikentynyt.

Unital Plus 1,9 mg on monivaikutteinen ja sisältää melatoniinin lisäksi vihreästä teeuutteesta eristettyä rauhoittavaa L-teaniinia, hermoston toimintaan vaikuttavaa magnesiumia ja hormonitoimintaan vaikuttavaa B6-vitamiinia. Valmiste rauhoittaa ja rentouttaa ennen nukkumaanmenoa ja sopii erityisesti nukahtamisvaikeuksista kärsiville kiireisille ja stressaantuneille.

Muistilista melatoniinin käyttöön:

  • Melatoniinivalmisteet sopivat lyhytaikaiseksi avuksi helpottamaan nukahtamista ja lievittämään aikaerorasituksen yksilöllisiä vaikutuksia
  • Sopivan tuotteen valintaan voi kysyä apua apteekista tai luontaistuotekauppojen asiantuntijoilta
  • Tabletti otetaan iltaisin aina samaan aikaan, lähellä nukahtamisaikaa
  • Ruoka heikentää melatoniinin imeytymistä, joten tabletti otetaan pari tuntia ruokailun jälkeen
  • Melatoniini ei sovi lapsille, raskaana oleville tai imettäville